Rzodkiewki jako cenny składnik diety odchudzającej

Pierwsze formy rzodkiewki były hodowane już w starożytnym Egipcie, gdzie były jednym z przysmaków tamtejszych faraonów. Do Europy trafiły w średniowieczu i od razu zostały uznane za wartościowe – uważało się, że mają wpływ na regulację pracy układu trawiennego i pracę ludzkiego umysłu.

Właściwości zdrowotne oraz odżywcze rzodkiewki podkreślane są także dzisiaj. Przede wszystkim zalecane są osobom na diecie odchudzającej, ponieważ są bardzo niskokaloryczne.

Na 100 gram rzodkiewki przypada około 16 kcal. Roślinę tę zaleca się stosować przy niestrawności, problemach z wątrobą czy też jelitami.

W jaki sposób można wykorzystać rzodkiewki w codziennym menu? Przede wszystkim powinny być one świeże, bo to wtedy zachowują największą ilość odżywczych wartości. Na szczęście łatwo je wyhodować – wystarczy do tego nawet dobrze nasłoneczniony balkon.

Rzodkiewki świetnie nadają się jako dodatek do kanapek czy różnorakich sałatek. Mogą być również świetną przekąską – są tacy, którzy zajadają się rzodkiewkami maczanymi w jogurcie naturalnym.

diety Diabetolog Poznań