Dieta a cellulit

Cellulit jest jednym z najczęstszych defektów kosmetycznych. Może stać się powodem do kompleksów i utraty pewności siebie. Warto zatem poznać sposoby, które zmniejszą ryzyko powstania cellulitu.

Za jeden z najważniejszych uważa się dietę. Od dawna wiadomo, że to co spożywamy wpływa na wszelkie zmiany w organizmie i w wyglądzie zewnętrznych. Co zatem warto jeść, żeby uniknąć cellulitu? Szczególnie polecane są kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową.

Największe ilości tych kwasów znajdują się w rybach i orzechach. Nie można zapominać również o błonniku, który przeciwdziała nadmiernemu przyswajaniu tłuszczu. Błonnik znajdziemy głównie w pełnoziarnistym pieczywie, warzywach i owocach.

W przeciwdziałaniu cellulitowi sprzyjają także duże porcje warzyw i owoców. Dostarczają organizmowi dużych dawek witamin i składników mineralnych. Dzięki temu skóra wygląda na zdrowszą i lepiej odżywioną.

Na liście produktów zakazanych znajduje się sól, alkohol oraz słodycze.