Wartości odżywcze brokułów w państwach śródziemnomorskich były doceniane już około 2000 lat temu.
Od tego czasu nie tylko nie straciły na popularności, ale zyskały jeszcze większą, a obecnie coraz częściej goszczą także na stołach Polaków.
I bardzo dobrze! Obecnie brokuły są dostępne przez cały rok, a nazywane są także zielonym kalafiorem czy też kapustą szparagową.
Cenione są chociażby za swoją zawartość witaminy C – około 200 gram tego warzywa może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę, bez której normalne funkcjonowanie organizmu jest niemożliwe.
Witamina C absorbuje szkodliwe wolne rodniki oraz bierze udział przy wytwarzaniu kolagenu.
Dlaczego warto wprowadzić je do swojego menu podczas diety odchudzającej? Brokuły są bardzo niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i pracę żołądka.
To także doskonałe źródło selenu, który działa profilaktycznie wobec komórek nowotworowych.